Huidaandoeningen

Hier vind u alle huidaandoeningen die wij behandelen.

huidaandoening

Onze behandelingen voor uw huidaandoening

Hoe ontstaat het?

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

Wie krijgt het?

Vooral mensen van Noord-West Europese oorsprong met een relatief licht huidtype kunnen vroeg of laat last krijgen van deze toename van bloedvaatjes.

Hoe wordt het behandeld?

Sinds enkele jaren is het mogelijk om couperose met laser te behandelen. De volgende lasers en lichtbronnen zijn geschikt voor behandeling van couperose:

* pulsed dye laser (m.n. de V-beam ® pulsed dye laser)

* KTP-laser

* flitslampen

Deze behandelingen zijn over het algemeen niet goedkoop en worden vrijwel nooit vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Uw dermatoloog of huisarts kan u adviseren bij de keuze van het laserbehandelcentrum.

Sinds april 2014 is er een gel verkrijgbaar (brimonidine gel, Mirvaso ®) die in staat is de roodheid voor een periode van ca. 12 uur te laten verdwijnen.

Camouflage

Natuurlijk is het mogelijk de couperose te camoufleren met gebruikelijke cosmetica zoals foundation. Maar ook is het mogelijk om met speciale créme de couperose te camoufleren: de kleur van deze créme ‘neutraliseert’ de rode kleur van de huid.

 

Wat is het?

Een gerstekorrel is een 1 tot 2 mm grote cyste gevuld met hoornmateriaal. Een gerstekorrel is volstrekt goedaardig.

Hoe ziet het eruit?

Gerstekorrel zien er uit als witte, halfbolle zwellinkjes op de huid. Meestal komen ze in het gelaat voor, vooral rond de ogen.

Wie krijgt het?

Gerstekorrels kunnen op alle leeftijden voorkomen.

Hoe ontstaat het? Gerstekorrels kunnen spontaan ontstaan uit zogenaamde ‘pluripotente cellen’ uit het huidweefsel of de adnexen (talgkliertjes, haarzakjes etc.). Ook kunnen gerstekorrels ontstaan op plaatsen van de huid waar blaren hebben gezeten. Ook na schaafwonden, huidverbrandingen en bestralingstherapie kunnen gerstekorrels ontstaan.

Hoe wordt het behandeld? De gerstekorrels worden verwijderd door een kleine incisie met een mesje, waarna de inhoud er uit geduwd kan worden. Gerstekorrels hebben nog wel eens de neiging om na behandeling weer terug te komen.

 

 

Wat is Keratosis Pilaris?

Keratosis pilares (in het Nederlands ook wel: anservel) is een zeer veel voorkomende stoornis in de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes. De afwijking wordt vooral gezien aan de strekzijde van de bovenarmen en bovenbenen. Soms komt Keratosis Pilaris meer uitgebruid voor, zoals op de billen en in het gezicht.

Hoe ziet het eruit?

Keratosis pilaris kenmerkt zich door kleine rode papeltjes (bobbeltjes) die precies bij de haarzakjes liggen. Vaak blijkt het haartje niet goed uit te groeien. De plekken voelen vaak ruw of zelfs rasperig aan. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten, maar soms kunnen bacterieën zich nestelen in de slecht uitgegroeide haarzakjes, waardoor kleine plaatselijke infecties en ontstekingen ontstaan, die resulteren in puistjes.

Wie krijgt het?

Geschat wordt dat ca. 25% van de Nederlandse bevolking in meer of mindere mate keratosis pilaris heeft. Het komt dus zoveel voor dat men zich kan afvragen of het wel een echte afwijking betreft. Opvallend is wel dat vooral mensen met een atopische constitutie (dat wil zeggen dat ze gevoelig zijn voor ontwikkelen van eczeem en asthmatische klachten) relatief vaak keratosis pilaris hebben. Anservel ontstaat meestal al op de kinderleeftijd en blijft doorgaans stabiel aanwezig. ‘Genezing’ treedt vrijwel nooit op. Verergering in de loop van de jaren wordt nog wel eens waargenomen.

Hoe wordt het behandeld?

Keratosis pilaris is niet te genezen. Wel is het ruwe karakter van de huid te verzachten door middel van thuisbehandelingen met producten van Obagi. Voor meer informatie kunt u een afspraak maken bij Derma Sana.

 

Wat is een ouderdomswrat?

Een ouderdomswrat (verruca seborrhoïca) is een volkomen goedaardig ‘aangroeisel’ van de huid. Een ouderdomswrat ontstaat meestal op de volwassen leeftijd.

Hoe zien ze eruit?

De ouderdomswrat kan vele gedaanten aannemen. Soms is het een ruwe, halfbolvormige, wratachtige plek. Soms zijn ze heel dun (vooral in het gezicht) en lijken zij meer een bruine vlek dan een wrat. Ook kunnen zij vele kleuren vertonen: van huidkleurig tot donkerbruin en zelfs zwart. Ook kunnen meerdere kleuren in een wrat voorkomen. Het wekt dus geen verbazing dat ouderdomswratten daarom nog wel eens ten onrechte worden aangezien voor melanomen of andere gepigmenteerde huidafwijkingen. Sommige mensen kunnen vele honderden ouderdomswratten ontwikkelen. De afmeting van de wratten varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Waardoor worden ouderdomswratten veroorzaakt?

Ouderdomswratten ontstaan in de opperhuid. De oorzaak van hun ontstaan is onbekend. Zij ontstaan zowel op aan zonlicht blootgestelde huid als op huid die relatief weinig door zonlicht beschadigd is. Wel bestaat de indruk dat mensen die in het verleden relatief veel aan de zon zijn blootgesteld een grotere kans hebben op het ontwikkelen van (veel) ouderdomswratten dan anderen.

Hoe kunnen ze worden behandeld?

Omdat de wratten enkel in de opperhuid verankerd liggen kunnen ze eenvoudig van de huid worden geschraapt met een zgn ‘scherpe lepel’. Er blijft dan een klein schaafwondje over dat over het algemeen fraai geneest. Voor de behandeling van heel vlakke ouderdomswratten in het gelaat wordt meestal vloeibare stikstof gebruikt. Hiermee worden de wratjes zeer kort bevroren en vallen zij na verloop van een aantal dagen vanzelf af.

 

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

Hypertrichose

Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Hirsutisme

Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen: hirsutisme. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Wat zijn de oorzaken van overbeharing?

Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan ook aangeboren zijn. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Bij overbeharingsproblemen kunt u eerst de huisarts om advies vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn voordat u zich laat behandelen door een huidtherapeut. Een huidtherapeut kan zorgen voor de verwijdering van ongewenste haren. Maar zelfs bij ‘definitieve’ ontharing moet u er rekening mee houden dat er na verloop van tijd weer nieuwe haren kunnen groeien. Het positief resultaat van behandeling leidt er doorgaans toe dat de patiënt zich zekerder van zichzelf voelt.

 • Epileren met een pincet is het uittrekken van de haarwortel en haarschacht (waardoor er geen stoppelvorming optreedt). De methode is alleen geschikt als het gaat om enkele haren. De haren komen na enige tijd terug. Bovendien kunnen haartjes die zich nog niet hebben ontwikkeld worden geprikkeld, waardoor er ook haren verschijnen op plaatsen waar ze vroeger niet zaten.
 • Ook bij harsen worden de haarwortel en haarschacht verwijderd. De haren komen na twee tot zes weken geleidelijk terug. Harsen is vooral geschikt voor grotere oppervlakten. De methode geldt als pijnlijk. Bovendien kan een overgevoeligheidsreactie optreden.
 • Elektrische epilatie zorgt ervoor dat storende haren ‘definitief’ verdwijnen. Het gaat om haren in het gezicht, elders op het lichaam en bijvoorbeeld op huidtransplantaten. De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden om dit elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk verdwijnen. Elektrische epilatieis niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatievoor iedereen draaglijk te maken. De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak.
 • Fotothermolyse is een epilatiemethode met een laser of flitslamp (IntensePulsedLight). De huid wordt zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Omdat de huidtherapeut niet haartje voor haartje aanpakt maar per lichtflits een aantal haren tegelijk, kunnen in korte tijd grote oppervlakten worden behandeld. De meeste apparaten hebben een koelsysteem dat de bovenlaag van de huid beschermt en het prikkelend gevoel tijdens de behandeling vermindert. Het aantal behandelingen varieert. Fotothermolyse is het meest effectief bij donkere haren op een lichte huid.

Wat kunt u zelf doen?

Een haar groeit veel langzamer dan de meeste mensen denken. Na maanden of jaren valt een haar uit. Dan volgt een rustperiode voor het haarzakje. Daarna groeit een nieuwe haar. Slechts een deel van de haren is dus zichtbaar. De rustperiode duurt zes weken tot anderhalf jaar, afhankelijk van de plaats op het lichaam, de dikte en diepte van de haar, de hormonale situatie en erfelijke factoren. Na epileren of harsen lijkt het of de haar na een week alweer terugkomt. Maar het gaat om een andere haar, precies ernaast. Haren komen pas na zes tot twaalf weken terug. Als u besluit om u definitief te laten ontharen door een huidtherapeut, is het daarom belangrijk dat u zelf niet meer epileert met een pincet, harst, waxt of de touwtjesmethode gebruikt. U mag de haren wel afknippen of scheren. Eventueel kunt u ook kiezen voor een ontharingscrème die geen huidirritaties veroorzaakt.

 

Vitiligo is een onschuldige witverkleuring van huid en haren, met name op het gezicht, de handen en de schaamstreek. Door het verdwijnen van pigmentcellen in de huid, verliezen huid en haren hun kleur. Vitiligo is een familiaire auto-immuunziekte, die kan ontstaan bij mensen van elke leeftijd of huidskleur. Het immuunsysteem valt hierbij lichaamseigen weefsels aan. Behandeling is niet noodzakelijk en geeft vaak ook geen volledig herstel. Voorbeelden van behandeling zijn hormooncrèmes (corticosteroïden), lichttherapie (PUVA en UVB), huidtransplantaties of camouflage. Goede zonbescherming is noodzakelijk vanwege het gebrek aan pigment in de huid.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen? De huidtherapeut zal vaak camouflagetherapie aanbevelen waarbij zeer goed dekkende camouflagecrème wordt gebruikt.

 

Een fibroom is een goedaardige tumor die opgebouwd is uit bindweefsel. De meest voorkomende fibromen zijn zogenaamde weke fibromen, deze bevinden zich meestal in de hals, onder de oksels, in de liezen en op het bewegende ooglid.In mindere mate komt ook het harde fibroom voor. Deze bevinden zich vooral op de armen en benen en voelen aan als een hard schijfje. Behandeling van beide soorten is niet noodzakelijk, maar kan esthetisch gezien wenselijk zijn.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen? Indien men last heeft van één of meerdere fibromen, dan kan de huidtherapeut deze verwijderen door middel van coagulatie en/of lasertherapie.

Wat is acne?

Acne vulgaris, kort acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Het komt voor bij 85% van de mensen tussen het 12 en 24e levensjaar. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan bij mannen. Het is een aandoening met een relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven. Acne is een aandoening van het haartalgkliercomplex. Talgklieren monden meestal uit in haarzakjes. Deze talgklierfollikels komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. De dichtheid van de talgklierfollikels en de talgproductie zijn het grootst in het gelaat, op de rug en op de borst. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels, en het soepel houden van de huid. Wanneer de talgklieruitvoergang verstopt raakt, ontstaat acne.

Wat zijn de oorzaken van acne?

De precieze oorzaak van acne is nog niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beïnvloeden. De vier belangrijkste factoren zijn:

 • Toegenomen talgproductie
 • Veranderingen in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)
 • Aanwezigheid van bacteriën
 • Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken

Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals hormonale processen, uitwendige mechanische en chemische factoren en erfelijke factoren. Ook kunnen diverse geneesmiddelen tot acne leiden.

De relatie met roken, met een slechte hygiëne en met bepaalde voedingsmiddelen is tot nu toe nooit goed vastgesteld.

Hoe herkent u acne?

Acne komt meestal voor in het gezicht, op de rug en op de borst. Op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vrij veel extra actieve talgklieren voor. Vaak heeft acne verschillende verschijningsvormen; naast mee-eters (comedonen) komen vaak ook rode bultjes (papels), puistjes (pustels), onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten) voor. Dit in wisselende combinaties en in verschillende mate van ernst. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen nog wel restverschijnselen zichtbaar zijn, zoals storende acnelittekens, vlekken en hyperpigmentaties.

Verschillende vormen van acne

Er worden verschillende typen acne onderscheiden:

 • Acne vulgaris: ‘Vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.
 • Acne conglobata: Bij acne conglobata staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltraten), die meestal op de rug zijn gelokaliseerd. (Vooral jonge mannen hebben een grote kans deze vorm van acne te ontwikkelen)
 • Acne fulminans: Deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van de acne conglobata. Het verschil met acne conglobata is vooral dat de patient ook ziek is. Malaise, gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen kunnen voorkomen.
 • Acne infantum: Acne infantum of baby-acne is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren babies kleine acne-puistjes in het gelaat krijgen. Dit gebeurt onder invloed van hormonen (androsteron, testosteron e.a.). De verschijnselen zijn bijna altijd mild en verdwijnen vanzelf.
 • Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): Ook dit is een buitenbeentje in de acne familie. De afwijkingen komen voor in de liezen en de oksels.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens. Een acnebehandeling door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

 • Manuele reiniging van de huid
 • Dieptereiniging van de huid d.m.v. peelingen
 • Adviezen en zelfmanagment;
 • Medische camouflagetherapie.

 

Postinflammatoire hyperpigmentaties (PIH)

PIH is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval. PIH van de donkere huid is lastiger te behandelen in verband met het verhoogde risico op pigmentverschuivingen in de omliggende huid.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen? De huidtherapeut kan uitkomst bieden bij het behandelen van deze storende pigmentvlekken.  Behandeling is niet noodzakelijk maar zou kunnen bestaan uit blekende crèmes, chemische peelings of lasertherapie. Bij deze vorm van hyperpigmentatie is dagelijkse zonbescherming erg belangrijk.

Anti-aging is een verzamelnaam voor behandelingen, die de symptomen van algemene huidveroudering verminderen en voorkomen. Enkele symptomen waaruit blijkt dat de huid verouderd zijn slapheid, rimpeltjes en fijne lijntjes, ouderdomsvlekjes, een dunner wordende huid en een doffe huidtoon. Huidveroudering kent een aantal oorzaken, waarvan de belangrijkste zijn: de zon (80%) en natuurlijke veroudering (15%). Maar omgevingsfactoren (zoals verontreinigde lucht) en levensstijl (denk bijvoorbeeld aan roken en overmatig alcoholgebruik) hebben uiteraard ook invloed op de veroudering van de huid.

Met de producten en behandelingen van dr. Zein Obagi, MD, wordt de gezondheid van de huid hersteld, waardoor deze niet alleen jonger en frisser oogt, maar ook werkelijk gezonder functioneert en beter bestand wordt tegen verouderende invloeden. Daarnaast is uiteraard bescherming heel belangrijk.

Wat is het?

Bij mannen zien we de irritatie van het scheren vooral in de baardstreek en bij vrouwen zien we het vooral bij de bikinilijn en de oksels. Soms laten de ontstekingen bruine pigmentvlekjes achter op de huid, die langzaam vervagen. De huid is vaak rood en gevoelig. Voor vrouwen is dit vaak ook een cosmetisch storend probleem.

Pseudofolliculitis Barbae

Pseudofolliculitis barbae wordt veroorzaakt door ingroeiende haren, vaak gekrulde haren of kroeshaar, die in de rand van de haarfollikel of in de omliggende huid ingroeien en een ontsteking veroorzaken. Het komt vooral voor bij Afro-Caribbean mannen, circa 60% heeft er last van tegen minder dan 5% van de blanke mannen. Behalve in de baardstreek kan het ook voorkomen in de nek.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van folliculitis komt door het afscheren van de haren. Doordat tijdens het scheren de haar iets omhoog getrokken wordt en hij scherp afgesneden wordt, geeft dit irritatie. De haar komt namelijk na het scheren weer net iets onder de huid waardoor deze tegen de huid aan prikt en de uitgang blokkeert. Doordat de haar scherp is kan deze onder de hoornlaag door groeien. De talgproductie blijft gelijk waardoor er een ophoping van talg ontstaat. De blokkade door het haartje en het ingroeien van het haartje kan uiteindelijk een ontstekingsreactie geven.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Wanneer u de reactie cosmetisch storend vind kunt u ervoor kiezen de haren definitief te laten verwijderen middels laserontharing. De haartjes zullen ‘definitief’ verwijdert worden, waardoor deze reactie niet meer plaats kan vinden aangezien u niet meer hoeft te scheren. Daarnaast kan er door middel van peelings en het gebruik van producten thuis de ontstekingsreactie vermindert worden. De haartjes zullen minder snel ingroeien en de reactie op het talg zal uitblijven waardoor er geen ontstekingsreactie ontstaat.