Feiten en fabels over de zon en zonbescherming

Feiten en fabels over de zon en zonbescherming

clouds-429228_1280

Over de zon bestaan vele verhalen en fabels. Hieronder een overzicht met diverse feiten en fabels over de zon en zonbescherming.

#1 Wanneer de zon niet schijnt, is het niet nodig je in te smeren.

Fabel!
80% van de UV-stralen komt gewoon door de wolken heen. Op
een bewolkte dag is het dus net zo belangrijk om jezelf goed in te smeren.

#2 Met de zonnebank zorg ik ervoor dat ik minder snel verbrand door de zon.

Fabel!
De bruine kleur die je krijgt door de zon of zonnebank zal je minimaal beschermen tegen de zon, vergelijkbaar met SPF 4. Daarnaast bevat een zonnebank veel UV-a straling, wat zorgt voor de huidveroudering. Ga dus niet onder de zonnebank, maar smeer jezelf goed in en voorkom daarmee zonneschade.

#3 Voor een goede zonbescherming smeer ik mij elke 2 uur in.

Feit!
Bij een zonnebrandcrème gaat het niet zozeer om de SPF die erin zit, maar om de manier waarop en hoeveel je smeert. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een hogere SPF factor gebruiken, minder vaak smeren. Hierdoor lopen zij meer kans op het ontwikkelen van huidproblemen. Smeer je dus elke 2 uur goed in en gebruik hierbij voldoende zonnebrandcrème voor een goede bescherming. Hierbij is het advies om een crème te gebruiken met minimaal SPF 15.

#4 Als ik binnen ben hoef ik mijn huid niet in te smeren met een zonnebrandcrème.

Fabel!
Veel mensen weten niet dat uv-A straling door glas heen gaat. Dit is ook niet gek, aangezien je van uv-A straling niet verkleurd. Je krijgt hierbij dus geen waarschuwing wanneer je er te lang in zit. UV-A straling zorgt voor vroegtijdige huidveroudering. Wil je je daar dus goed tegen beschermen, dan zal je toch elke dag jezelf in moeten smeren.