Behandelingen

Hier vindt u alle informatie over onze behandelingen.

Huid- en Oedeemtherapie

Onze Behandelingen

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de huidtherapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze oedeemtherapie.

Bij lymfedrainage stimuleert de huidtherapeut met een zacht pompende beweging van de handen op en rondom het oedeemgebied het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht

Door middel van oedeem- en fibrosegrepen kan de huidtherapeut heel gericht de huid en het onderliggende weefsel behandelen. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker wordt opgenomen. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler.

Ambulante compressietherapie

Een combinatie van het zwachtelen van ledematen door de huidtherapeut en bewegen door de patiënt ondersteunt de vochtafvoer.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen

De huidtherapeut legt u ook specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Lymftaping

Bijvoorbeeld op de romp is het moeilijk om ambulante compressietherapie toe te passen. Dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het vocht om zich te verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en beweegoefeningen verplaatst het vocht zich de gewenste kant op.

Lymfapress

Dit drukgolfapparaat kan de huidtherapeut inzetten om de vochtafvoer verder te stimuleren.

Elastische kous

Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk aan het vocht in de ledematen en zorgt voor het behoud van het verkregen resultaat.

 

Elektrische epilatie is een behandeling om storende haren ‘defintief’ te verwijderen. Er wordt gebruik gemaakt van een miniscuul naaldje, waarmee haren één voor één behandeld zullen worden. De huidtherapeut laat het naaldje in het haarzakje glijden om vervolgens enkele seconden stroom te geven. Door de stroom ontstaat warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigt en vernietigd wordt. Na elke behandeling worden de haren dunner en zwakker, waarna ze uiteindelijk zullen verdwijnen.

Resultaten

Helaas is een haar na één behandeling niet definitief verwijderd. Dit heeft met meerdere factoren te maken, zoals de groeicyclus van de haren en het herstellend vermogen van het lichaam.

Groeicyclus

Haren doorlopen een bepaalde groeicyclus met verschillende fases. Alleen in de groeifase, zit de haar nog vast in de haarwortel en is de behandeling effectief. Niet alle haren zijn op het zelfde moment in de groeifase en aan de buitenkant van het lichaam is niet zichtbaar welke haren dat wel zijn.

Herstellend vermogen van het lichaam

Een haarzakje bevat vele cellen die ervoor kunnen zorgen dat er een haar gevormd wordt. Na één behandeling met elektrische epilatie worden helaas niet al deze cellen vernietigd. Het lichaam heeft de gewoonte om na beschadiging en verwonding weer te gaan herstellen. Ook bij elektrische epilatie is dit het geval. Vanuit de cellen die niet beschadigt zijn, zal het lichaam opnieuw een haar proberen te vormen. Door keer op keer te behandelen, zal dit steeds moeilijker gaan en uiteindelijk niet meer lukken. Het haarzakje is volledig vernietigd.

De behandelperiode varieert van enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de grootte van het oppervlak. Het doel van de behandeling is haarvermindering. Er kan geen garantie geboden worden dat het behandelgebied volledig haarloos wordt. Het kan nodig zijn om uiteindelijk nog onderhoudsbehandelingen een- tot tweemaal per jaar te blijven doen. In de toekomst kunnen bovendien altijd nieuwe haren ontstaan, zoals tijdens de menopauze en door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Behandelmogelijkheden

In principe kunnen alle haren behandeld worden met elektrische epilatie. Met name grijze, witte, blonde en rode haren worden hiermee behandeld, omdat deze niet geschikt zijn voor licht- of lasertherapie. Als de haren dik en donker zijn, zal de huidtherapeut vaak laser- of lichttherapie aanbevelen, maar vaak komt het voor dat de haren te dun en te licht zijn om op die manier te behandelen. In dat geval wordt meestal elektrische epilatie aangeraden. Gepigmenteerde (zwarte en donkerbruine haren )kunnen overigens zowel met elektrische epilatie als licht- of laserapparatuur behandeld worden.

Acne is een van de meest algemeen voorkomende aandoeningen bij de mens. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Het lokaliseert zich voornamelijk in het gelaat, borst en rug, hier bevinden zich namelijk de meeste en grootste talgklieren. Er zijn verschillende vormen van acne en kunnen variëren in matige tot ernstige huidafwijkingen.

Acne ontstaat vaak (in de puberteit) onder invloed van hormonen, waardoor de talgproductie wordt gestimuleerd en mee-eters en een vette huid ontstaan. In combinatie met de acne bacterie ontstaan er puisten en/of infiltraten.

Acne toont de volgende typen huidafwijkingen en restafwijkingen:

 • Open en gesloten mee-eters: talgophopingen in de talgklieren
 • Puisten: mee-eters die ontstoken zijn
 • Infiltraten: uitgebreide pijnlijke ontstekingen van de talgklieren
 • Vette huid: verhoogde talgproductie geeft een talglaagje over je huid
 • Grove poriën: (kleine) putjes in de huid ter plekke van de openingen van de talgklieren
 • Pigmentvlekjes: donkere verkleuringen van de huid ter plekke van voormalige puisten
 • Acne littekens: (diepe) putjes in de huid ter plekke van toenmalige puisten

Deze klachten zijn goed te verhelpen en hiermee hoeft u niet te blijven rondlopen. Er zijn diverse behandelmethodes mogelijk, onze huidtherapeut kijkt samen met u wat het beste bij u past.

 • Het zelf behandelen van de huid door middel van Dr. Zein Obagi’s producten, ze zullen ervoor zorgen dat de huid gaat exfolieren, de talgproductie wordt geremd, de poriën fijner worden en natuurlijk de acne uitbraken wegblijven
 • Diepte reiniging waarmee alle onzuiverheden hygiënisch en zonder littekenvorming worden verwijderd
 • Peelings van Dr. Zein Obagi met een effectieve concentratie salicylzuur welke de huid doen laten exfolieren en de verhoogde talgafgifte wordt verlaagd. Deze peeling zal voor vernieuwing van de huid zorgen waardoor poriën fijner worden, pigmentvlekjes zullen verminderen en acne uitbraken wegblijven

Als u last heeft van storende littekens, kunnen deze verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. In een dergelijk geval kan de huidtherapeut met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Doel van de behandeling is vaak het versoepelen van de littekens om eventuele bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen en een tweede doel is het uiterlijk van een litteken verbeteren. Littekenmassage wordt vaak toegepast bij atrofische en hypertrofische littekens. Atrofische littekens zijn littekens waarbij het weefsel dun, zacht, soepel, rekbaar en glanzend is. Hypertrofische littekens voelen vaak hard en dik aan, soms pijnlijk, zijn verheven boven de omringende huid en vaak verkleurd.

Littekenmassage bij een atrofisch litteken Het doel van de massage is om de doorbloeding rondom het litteken en in het litteken zoveel mogelijk te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt ook de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken Om een hypertrofisch litteken te verminderen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling. In een later stadium is er nog wel verbetering te krijgen, maar het remmen van de ontwikkeling en de eventuele verdere groei van het litteken is dan veel moeilijker. Het doel van de massage is versoepeling van het litteken en een betere doorbloeding.

Littekenmassage bij brandwonden Bij (vrij recente) brandwonden wordt de huid heel licht gemasseerd. Deze massage moet vaak herhaald worden. Doordat er zo zacht gemasseerd wordt werkt deze massage ook pijnverminderend. Waneer het litteken ‘goed’ genezen is kan er wat steviger gemasseerd worden. Met deze methode wordt geprobeerd om het litteken losser van de onderlaag te krijgen, waardoor het minder trekkerig aanvoelt. Als de huid soepeler is, wordt de huid ook beweeglijker, en wordt het litteken minder pijnlijk.

Siliconenpleisters

In sommige gevallen kan het gebruik van siliconenpleisters aanbevolen worden door uw huidtherapeut. Voor bestaande littekens wordt met de siliconenpleisters in het algemeen het beste resultaat behaald wanneer littekens vers zijn, dat wil zeggen niet meer dan 2 jaar oud. Siliconenpleisters maken littekens vlakker, zachter, meer elastisch en daardoor minder zichtbaar. Daarnaast vermindert roodheid, jeuk en pijn van het litteken.

Als u last heeft van couperose, fibromen of kleine verhevenheden, kan coagulatie een oplossing zijn.

Couperose

Tijdens de behandeling van couperose gaat de huidtherapeut met een klein naaldje oppervlakkig de huid in. Het naaldje wordt warm en daardoor lossen de eiwittten in het bloedvaatje op Het bloed stolt en het vaatje verdwijnt. Door de warmte-ontwikkeling zal de huid wat rood worden. Dit blijft meestal de dag van de behandeling zichtbaar. Binnen enkele dagen na de behandeling kunnen er kleine korstjes zichtbaar worden, het lichaam voert deze korstjes met een aantal dagen vanzelf weer af. Soms kunnen meerdere behandelingen nodig zijn.

Indien u kampt met een wat zwaardere vorm van couperose kan het aan te bevelen zijn om te kiezen voor licht- of lasertherapie. Deze therapie is weliswaar wat kostbaarder, maar werkt efficiënter. Coagulatie zou in een dergelijk geval vele behandelingen vereisen, wat relatief gezien niet voordelig is. Bij alle behandelingen van couperose geldt dat onderhoud nodig is. De huidtherapeut kan niet voorkomen dat in de toekomst nieuwe vaatjes zichtbaar worden. Aan de hand van een aantal leefregels kunt u wel de kans hierop verkleinen. Zo is het verstandig om zonblootstelling te voorkomen, moet u de huid goed beschermen tegen warmte/koudverschillen (vooral in de winter), is een saunabezoek in principe niet aan te bevelen en vergroot roken ook de kans op nieuwe vaatjes.

Fibromen en kleine verhevenheden

In de hals of onder de oksels hebben veel mensen fibromen (steelwratjes). Deze kan de huidtherapeut behandelen met de naald. Door het heet worden van de naald wordt het fibroompje weggebrand. Een korte periode na de behandeling zal er een klein korstje op het behandelde plekje zitten, dit geneest vanzelf.

De “healthy skin” van Obagi

Volgens de Obagi filosofie is een gezonde huid zacht en stevig, egaal van kleur, goed gehydrateerd en bestand tegen invloeden van buiten. Om dit te bereiken moeten lichaamseigen stoffen en cellen goed hun werk doen. Om de functie van deze stoffen te stimuleren heeft Original Skin de “Zo Skin Health” behandelingen waarin alleen met Obagi producten wordt gewerkt.

MediSpa Acne behandeling

De behandeling bestaat onder meer uit een lichte enzymatische peeling, bio-sulfur masker om de talg productie te reduceren en een olievrije massage. Deze MediSpa behandeling werkt ontstekingsremmend, herstelt de huid en minimaliseert de talgproductie.

Facial Stimulator Peel

De Ossential Facial Stimulator Peel is hét paradepaardje van Obagi’s ZO Skin Health. De peeling verbetert de huidstructuur en helderheid en vermindert fijne lijntjes en rimpels. Uw huid wordt weer stralend, zonder downtime dus nauwelijks of geen schilfering. Dit komt omdat de peeling watervrij is en er geen pH is tijdens het peelen. De peel is speciaal ontwikkeld als praktijkbehandeling en een aanvulling op de ZO Skin Health producten. Een unieke en revolutionare peeling met sensationeel resultaat!

De Ossential Facial Stimulator Peel wordt uitgevoerd door de huidtherapeute en zorgt voor:

 •  Het stimuleren van de celvernieuwing
 •  Een vermindering van de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels
 •  Een verbetering van de huidtoon en -structuur
 •  Een verhelderend effect van de huid

De Ossential Facial Stimulator Peel is een AHA (Alpha Hydroxy Acid) en BHA (Beta Hydroxy Acid) peeling met onder andere salicylzuur, melkzuur en citruszuur en is geschikt voor vele doeleinden. De genoemde ingrediënten hebben een stimulerende, exfoliërende en ontstekingsremmende werking op de huid.

3 Step Peel

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat ZO Medical 3-step stimulation peel uit 3 verschillende stappen:

 • Stap 1: is de chemische peeling die bestaat uit 3 zuren: salicylzuur (17%), trichloorazijnzuur (10%) en melkzuur (5%). Maar je vindt in dit potje ook saponinen om ontstekingen tegen te gaan en glycerine.
 • Stap 2: is het aanbrengen van speciale retinolcrème. Niet zomaar een crème, want de retinol in deze crème is namelijk extreem hoog: 6% om precies te zijn.
 • Stap 3: verwijst naar de Calming Crème die je na afloop ook mee naar huis krijgt. Deze crème werkt ontstekingsremmend en herstelt de vochtbalans van je huid.

Deze krachtige stimulerende peeling zorgt voor lange termijn resultaten in vergelijking met andere oppervlakkige peelings. Deze peeling is ontworpen voor acne, melasma, schade door de zon, fijne lijntjes, een ruwe textuur van de huid, grove poriën en bevordert een zachtere en gladdere huid.

 •      Geschikt voor elk huidtype of kleur
 •      Studies tonen opmerkelijke veiligheid met minimale irritatie
 •      Kan elke 3 tot 4 weken worden herhaald bij diepere huidklachten

Controlled Depth Peel

De medische ZO MEDICAL Controlled Depth Peel richt zich op redelijk diepe aandoeningen, melasma, acnelittekens, pigmentvlekken en op een matige veroudering van de huid. Deze peel is de diepst mogelijke peel en kenmerkt zich door zijn sterke anti-aging effect. Zo verdwijnen lijntjes, vervagen rimpels en krijgt de huid een prachtig egale toon en gezonde uitstraling. Dankzij de controleerbaarheid is dit de meest veilige diepe peel die bovendien toepasbaar is op alle huidtypen en -kleuren. De downtime is 8 tot 10 dagen, terwijl de stimulans aanhoudt tot 3 maanden na de behandeling.

De ZO MEDICAL Controlled Depth Peel is een medische peeling en u dient voordat de peel wordt uitgevoerd uw huid thuis te behandelen met het voorgeschreven protocol van de arts of huidtherapeut. Samen met de arts of huidtherapeut bepalen we welke diepte van deze medische peeling voor u geschikt is. Zo zorgen we voor een transformatie naar een jongere, stevigere en gezondere huid.

Het is soms lastig welke huidproducten u het beste kunt gebruiken voor uw gezicht en lichaam. Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend advies.  Er zijn namelijk verschillende factoren waar u rekening mee moet houden zoals huidtype en huidbeeld. Tijdens dit adviesgesprek helpt de huidtherapeut u een keuze te maken welke ingrediënten en producten passen bij uw wensen en de conditie van uw huid. Hoe u het best uw huid kunt reinigen, exfoliëren, welke dag- en nachtverzorging u het best kunt gebruiken en eventuele anti-aging producten het best bij uw huid passen. Daarnaast kan er ook gekeken worden hoe uw huid te beschermen tegen de zon. Tijdens het gesprek zult u hierop antwoord krijgen.  De keuze van de juiste huidproduct is ook afhankelijk van het jaargetijde en de behandeling die u ondergaat. Wij adviseren u graag het juiste huidproduct.

Huidveroudering wordt vaak geassocieerd met rimpels en fijne lijntjes.  Naast deze klachten zien we ook vaak dat een doffe huid, grove poriën, roodheid in de vorm van couperose en pigmentvlekken een belangrijke rol spelen bij de verouderde huid.

Naarmate de huid ouder wordt, vermindert de celproductie. Het gevolg hiervan is dat er minder collageen en elastine wordt aangemaakt. Hiedoor zal de huid verslappen, hij wordt dunner en minder elastisch. Ook zal het onderhuids vetweefsel dunner worden, waardoor de huid min ‘vol’ en veerkrachtig wordt.

Naast aanleg en het natuurlijke verouderingsproces, zijn er verschillende andere factoren die voor een verouderde huid zorgen:

 • Zonlicht breekt elastine in kleine stukjes. Herhaaldelijke blootstelling aan zonlicht of kunstmatig zonlicht (zonnebank) zorgt er dus voor dat het elastine in de huid sneller zal afbreken en er dus eerder en meer uitgebreide rimpelvorming zichtbaar wordt.
 • Pigmentvlekken worden tevens ook veroorzaakt door zonlicht, denk hierbij aan zonnevlekken (lentigines). Deze zijn met name zichtbaar op handen, decolleté en in het gezicht. Daarnaast kan couperose ook verergerd worden door het zonlicht.
 • Roken kan ervoor zorgen dat het elastine en het bindweefsel worden afgebroken, hierdoor zal dus ook eerder rimpelvorming ontstaan. Bovendien verhoogt roken de kans op het ontwikkelen van huidkanker.

Wat wij graag voor ogen houden bij Derma Sana is: Het inzichtelijk maken van huidverbetering voor onze cliënten. Er zal u geleerd worden hoe u met de juiste producten en behandelingen uw huid optimaal kan laten functioneren. Hierdoor zult u een goede huidconditie krijgen en krijgt u handvaten deze zo te behouden.

Behandeling

Iedere man of vrouw is uniek en daarom stellen we een persoonlijk behandelplan voor u op voor de verjonging en huidverbetering van uw huid. Bij Derma Sana kunnen de symptomen van een verouderde huid zoals: rimpels, fijne lijntjes, een doffe huid, grove poriën, roodheid en pigmentvlekken behandeld worden. Afhankelijk van de klachten kunnen wij uw huid effectief behandelen door middel van peelings. Tevens zullen de producten van ZO Skin Health en ZO medical voor een jongere en stralende huid zorgen.

 

Coagulatie wordt toegepast bij het verwijderen van goedaardige huidoneffenheden en/of storende huidkleurverschillen zoals zichtbare rode bloedvaatjes in het gezicht, acanthosis nigricans (donker gekleurde verdikking van de opperhuid), lentigo simplex (bruin tot zwart vlekje), lentigo solaris (bruin tot zwart vlekje door blootstelling aan zon), fibroom (steelwratje), milium (gerstekorrel, klein wit bultje), talgklierhyperplasie (vergrote talgklier).

Behandeling

De huid zal eerst gedesinfecteerd worden. Daarna wordt de huidafwijking weggebrand met een naaldje dat verbonden is met het coagulatieapparaat. Wat overblijft is een klein brandwondje. Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de indicatie. Over het algemeen zijn één tot drie behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Na de behandeling

Na de behandeling is het verstandig om geen crème of camouflage op de huid aan te brengen aangezien de warmte dan niet uit de huid kan verdwijnen. De huid kan nog wat rood zijn en warm aanvoelen. Er mag eventueel gekoeld worden met een koud washandje of een coolpack uit de koelkast. Eventuele gecoaguleerde huidrestjes die nog aan de huid zitten verkleuren en laten na verloop van tijd vanzelf los. Krab niet aan eventuele ontstane korstjes of verkleuringen. Aanvankelijk kan de onderliggende nieuwgevormde huid wat lichter van kleur zijn dan het omliggende weefsel, maar na verloop van tijd kleurt dit meestal bij. De behandelde huid is na de behandeling extra kwetsbaar. Dit betekent dat u de eerste 48 uur na de behandeling extra voorzichting moet zijn met zonlicht, zonnebank, sauna, heet douchen of baden en andere beïnvloedende factoren. Gedurende vier weken na de behandeling moet de huid in de buitenlucht beschermd worden met een zonnebrandproduct met een hoge beschermingsfactor.

 

Wat is lymftaping ?

Lymftaping is uitermate geschikt om lymfedrainage te ondersteunen. De speciale tape die gebruikt wordt heeft dezelfde elasticiteit als de huid. Deze tape wordt met een speciale techniek op de huid aangelegd, zodat het lymfevocht versneld kan worden afgevoerd.

De tape wordt in smalle stroken aangelegd op de huid. Hierbij zal de tape vanaf een gekozen afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht op de huid geplakt worden. Hierdoor wordt de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd. Hierbij wordt de huid op rek gebracht en de tape zonder aanvullende rek aangebracht. De huid wordt hierdoor iets gelift, waardoor er een drukverlaging ontstaat. De oppervlakkige lymfevaatjes krijgen hierdoor weer meer ruimte en kunnen het lymfevocht beter afvoeren.  Het vocht wat tussen de cellen aanwezig is wordt gemakkelijker opgenomen en dat zorgt weer voor een betere lymftransport naar de grotere lymfvaten.  De drukverschillen tussen de stroken, stimuleren de lymfafvoer extra. Tijdens beweging zal er door de tape ook nog een oppervlakkige massage plaatsvinden.

Lymftaping en manuele lymfdrainage

Met manuele lymfedrainage kunnen ook diepere handgrepen worden toegepast, dat in tegenstelling tot het effect van lymftaping. Het effect van lymftaping vindt vooral plaats in de bovenste laag van de huid. Manuele lymfedrainage is een goede voorbereiding voor een effectieve lymftaping behandeling.

Lymftaping na een ongeval of operatie

Na een ongeval of na een operatie kan er een zwelling ontstaan in het weefsel door toename van vocht tussen de cellen. Doordat de weefseldruk stijgt, ontstaat er pijn. Door de lokale zwelling bij een weefselirritatie zo snel mogelijk tegen te gaan, kan de bloedcirculatie weer op peil komen en zal het weefsel sneller herstellen. Bij vrijwel alle vormen van weefselschade of blessures is toepassing van lymftaping aan te bevelen. Wanneer het lymfestelsel goed werkt is manuele lymfedrainage niet noodzakelijk en zal de lymftape opzich voldoende resultaat bereiken.

Het effect op littekens, hematomen (blauwe plekken) en fibrosering (verharding)?

De behandeling van littekens, hematomen en fibroseringen zijn onderdelen van het lymftaping. De tape stroken zorgen ervoor dat bloedvaatjes en lymfvaatjes makkelijker ingroeien, waardoor het litteken beter herstelt, hematomen snel sterk verminderen en gefibroseerd weefsel zachter wordt.

Therapeutisch elastische kous

In de volksmond wordt vaak gesproken over steunkousen, sokken of alleen kousen. Door de vele misverstanden over kousen wordt het belang ervan vaak onderschat. Dit is bij patiënten met lymfoedeem, lipoedeem, spataders (varices),open benen (ulcus cruris), rusteloze en pijnlijke benen onjuist omdat juist een goede kous van “levensbelang” is.

De officiële naam is therapeutisch elastische kous. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousjes en panty’s uit de winkel die lichte steun geven. De naam sok is alleen bedoelt als sok en geeft geen druk. De naam therapeutisch elastische kous (tek) geeft aan dat het in werkelijkheid om een therapeuticum gaat met elastische eigenschappen.

Wat doet een therapeutisch elastische kous

Bij mensen met lymfoedeem, spataders, oud trombose been of een ulcus cruris is er sprake van een opeenhoping van vocht. Dit komt of omdat er teveel lymfevocht wordt “geproduceerd”, of doordat er te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal er vochtophoping ontstaan.

De vochtproductie in de weefsels kan men remmen door de druk van buiten te verhogen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een been of arm te zwachtelen of therapeutisch elastische kousen te dragen. Daarnaast zal deze druk rondom de extremiteit ervoor zorgen dat de afvoer van het vocht wordt bevorderd, waardoor de omvang van de arm of het been af zal nemen. Het is daarom aan te raden, wanneer u de kousen draagt veel te bewegen. Hierbij kan gedacht worden aan wandelen of fietsen, doordat de spieren zich dan aanspannen geven zij een extra stuwing rondom de aderen die ervoor zorgen dat de afvoer nog extra wordt gestimuleerd.

De lymfogene afvoer kan soms verbeterd worden door bepaalde technieken zoals manueel lymfedraingae en ademhalingsoefeningen. Daarnaast blijft het dragen van een therapeutisch elastische kous altijd noodzakelijk.

Soorten kousen

Bij een therapeutisch elastische kous wordt een onderscheid gemaakt in vlakbrei- (met naad) en rondbreikousen (zonder naad). Alle therapeutisch elastische kousen dienen op de maat van het been of arm gemaakt te worden. Hierbij zal rekening gehouden worden met de aard van de klacht en de wensen van de patiënt. Beide kousen zijn verkrijgbaar in vier drukklassen. Tegenwoordig zijn de kousen in veel verschillende modieuze kleuren leverbaar.

Aanmeten

Wanneer u een verwijsbrief van uw behandelend arts heeft ontvangen, kunt u bij Derma Sana een therapeutisch elastische kous aan laten meten. Allereerst zal er samen met u naar de klacht gekeken worden om zo het probleem goed in beeld te brengen. Daarna zullen de armen of benen opgemeten worden en zal er gekeken worden naar een passende kous. Hierbij rekening houdend met de klacht, de drukklasse, de kleur en het materiaal. Welke kous het best bij u past, hangt ook af van het voorschrift van de arts en uw omvangsmaten. Vervolgens zullen de kousen besteld worden, meestal zijn de kousen binnen 1 à 2 weken binnen. Wanneer de kousen bij ons op de praktijk binnenkomen, krijgt u een telefoontje waarna u de kousen op kunt komen halen.

Vergoeding

Bij een medische indicatie worden meestal 2 paar/stuks steunkousen vanuit de basisverzekering vergoed. Wij declareren de nota rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie over vergoedingen van uw steunkousen en/of aan- en uittrekhulpen adviseren wij contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.