Acnetherapie

Acne is een van de meest algemeen voorkomende huidaandoeningen bij de mens. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Acné kenmerkt zich door een vette huid, gerstekorrels, mee-eters, rode bultjes, puistjes of onderhuidse ontstekingen. Ook kunnen er huidoneffenheden zoals pigmentvlekjes, rode vlekjes, een grovere huidstructuur en acné-littekens ten gevolge van ontstekingen te zien zijn. Het lokaliseert zich voornamelijk op het gelaat, de borst en de rug. Hier bevinden zich namelijk de meeste en grootste talgklieren. Er zijn verschillende vormen van acne en kunnen variëren in matige tot ernstige huidafwijkingen.

Acne ontstaat vaak (in de puberteit) onder invloed van hormonen, waardoor de talgproductie wordt gestimuleerd en mee-eters en een vette huid ontstaan. In combinatie met de acne bacterie ontstaan er puisten en/of infiltraten.

De meest voorkomende soorten acne

De meest voorkomende soorten acne in de praktijk van de huidtherapeut zijn:

Acne vulgaris: dit is de medische term voor jeugdpuistjes ( ‘vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’). Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Dit type kan alle kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.

Acne Tarda: dit is acne die vooral voorkomt bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Acne tarda wordt ook wel eens volwassenenacné genoemd. Ongeveer 10% van de vrouwen vanaf 25 jaar krijgt last van acne tarda. Vaak zie je ontstekingen op de kin, kaaklijn en in de hals.

Acne conglobata: bij dit type zijn de talgklieren zeer heftig ontstoken, met name op de rug, schouders en borst. Dit leidt tot dikke, rode en pijnlijke bobbels (infiltraten) en holtes die met pus gevuld zijn (abcessen). Vooral jonge mannen hebben een grote kans om deze vorm van acne te ontwikkelen die ook na hun 20e levensjaar nog actief blijft. Na genezing blijven vaak ontsierende littekens achter.

Acne fulminans: deze zeer heftige (en gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van acne conglobata met het verschil dat de patiënt ziek is en last kan hebben van gewichtsverlies, gewrichts- en spierpijnen.

Acne infantum: wordt ook wel baby-acne genoemd en is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s kleine acne-puistjes in het gezicht krijgen onder invloed van hormonen zoals androsteron en testosteron. De verschijnselen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf.

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa): is een chronische ontsteking van de haarzakjes. De ontstekingen komen vaak voor in de liezen en oksels. Deze vorm van acne ontstaat meestal na de puberteit en komt meer voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

De acnebehandelingen

Product advies

U kunt zelf de huid behandelen door middel van het gebruik van door de huidtherapeut geadviseerde reinigingsproducten. Deze zorgen ervoor dat de huid gaat exfoliëren (vernieuwen), de talgproductie wordt geremd, de poriën fijner worden en natuurlijk de acne uitbraken wegblijven. De huidtherapeut kan u precies vertellen welke producten het beste bij u passen. Dit kan nodig zijn alvorens een behandeling te starten, maar ook ter ondersteuning van een behandeling en/of als onderhoud van de huid.

Diepte reiniging

Een dieptereiniging past de huidtherapeut toe om alle onzuiverheden hygiënisch en zonder littekenvorming te verwijderen. Dit gaat vaak in combinatie met een biologische, mechanische- of een chemische peeling.

Peeling

Zoals hierboven al uitgelegd word kan een dieptereiniging aangevuld worden door een peeling. Hierbij zorgt de peeling voor exfoliatie van de huid. Huidcellen worden vernietigd waardoor de huid gestimuleerd wordt nieuwe huidcellen aan te maken, en er een vernieuwde egalere huid ontstaat.

Mechanische peeling: ook wel de scrub genoemd. Een peeling waarbij een kleine korrel zorg voor verwijdering van dode huidcellen.

Biologische peeling: deze peeling bevat twee zeer actieve eiwitsplitsende plantaardige enzymen. Deze enzymen zorgen voor het vernieuwingsproces van de huid. De peeling zorgt op een milde manier voor verwijdering van mee-eters, verstopte poriën en dode huidcellen.

Chemische peeling: Een chemische peeling kan bij acne worden toegepast in elk stadium. Dus zowel actieve acne als de acnelittekens kunnen worden aangepakt. Een chemische peeling bestaat uit zuren die zorgen voor vernietiging van huidcellen, waardoor de huid gestimuleerd wordt nieuwe cellen aan te maken. Het vernieuwingsproces van de huid wordt dus versneld waardoor oneffenheden verminderen of zelfs verdwijnen.

Micro-needling (Dermapen)

Deze techniek wordt bij de restacne toegepast, dus op de littekens die ontstaan zijn nadat de actieve acne verdwenen is. Door met een behandelpen met 12 trillende naaldjes de huid te behandelen worden er microscopisch kleine kanaaltjes in de huid gemaakt. Dit zorgt voor

een natuurlijke vernieuwing van de huid, met als resultaat een egalere huid.

IPL behandeling (M22)

Bij acne maken we gebruik van de IPL module van het M22 laserplatform.  De hoge energie die de M22 produceert zorgt voor een effectieve behandeling van acne.

Door het speciale acne filter kan er gerichter en specifieker behandeld worden waardoor de acne beter aangepakt wordt, de bloedcirculatie verbeterd en de talgproductie zal worden geremd. Dit samen zorgt voor een sneller resultaat van een mooie en egalere huid.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van het soort behandeling en de ernst van de acne. Elke huid reageert namelijk anders.

Tijdens het intakegesprek zal dit uitvoerig besproken worden. Er zal in overleg een behandelplan worden samengesteld. Zo weet u wat u mag verwachten en wat de mogelijkheden zijn. Het  behandelplan kan na elke behandeling bijgesteld worden.

Wat kunt u verwachten direct na de behandeling?

Na een behandeling kan de huid flink rood zien. Deze roodheid zal binnen enkele uren verdwijnen.

Na een een behandeling met een chemische peeling of micro-needling kan er schilfering van de huid optreden, meestal na dag 2 of 3. Dit kan tot een week aanhouden.

Nazorg

Zorg dat u de huid goed schoonhoud door deze dagelijks 2 maal per dag te reinigen. Dit is nodig om de huid onder “controle” te houden en de kans op herhaling te voorkomen. Bij een aantal behandelingen zal een goede zonbescherming van minimaal SPF 30 geadviseerd worden. De huid is in deze gevallen dunner en daardoor zijn natuurlijke barrière tegen de zon kwijt.

Wij kunnen u adviseren bij het gebruik van de juiste producten.

Vergoeding

Derma Sana heeft contracten met de meeste zorgverzekeraars. In veel gevallen biedt uw verzekeraar een budget aan vanuit de aanvullende verzekering mits u een verwijzing heeft van huisarts of specialist. Zo wordt het mogelijk de behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed te krijgen.

We raden u aan eerst contact op te nemen met uw zorgverzekeraar, of uw polis hierop na te slaan om te controleren waar u recht op heeft.

Meer informatie of een afspraak maken.

Zoals u hebt kunnen lezen zijn acneklachten goed te verhelpen. Blijft u er dan ook niet onnodig lang mee rondlopen, maar maak direct een afspraak. Door de diversiteit van behandelmethodes is er altijd een behandeling die bij u past.Ook voor meer informatie adviseren we u contact met ons op te nemen of een afspraak te maken.